Hoe gaat het met ons nu met de tweede Lockdown.

Hallo! Ik wil zo graag bloggen (en misschien wel gaan vloggen!) om jullie mee te nemen achter de schermen van wat we allemaal uitvreten nu we niet open zijn. Zodat we toch een beetje een kort lijntje kunnen houden met jullie, onze gasten. Want echt, we missen het verschrikkelijk, het contact met iedereen.

Maar er zit me iets ontzettend dwars. Er is een Roze Olifant in de kamer die ik wel eerst moet benoemen voordat ik verder kan in het delen van de rest.

De eerste lockdown heb ik jullie achter de schermen meegenomen met de eerlijkheid van hoe heftig het was, tegen welke problemen we aanliepen etc. Het was nogal met de billen bloot. Gelukkig reageerde iedereen begripvol, met zoals altijd een paar uitzonderingen daar gelaten maar hey, zo gaat dat. Kunnen we wel hebben.

Toen kwam de tweede lockdown. En eerlijk gezegd wilde ik het er deze keer niet meer over hebben, deze tweede lockdown. Het voelt een beetje meer als falen deze keer en daarbij is iedereen nu wel Corona moe, en terecht.
Feiten zijn helaas dat deze lockdown voor de meeste horeca-mensen en in ieder geval voor ons, net zo heftig, zo niet heftiger, binnenkomt dan de eerste lockdown.

Mocht je geen zin hebben in het vervelende corona-gedoe en de downside die corona met zich meebrengt hier achter de schermen, niet verder lezen. We nemen het je niet kwalijk. Ook wij zijn er klaar mee. Mega begrijpelijk. Pak de volgende blog erbij. Die staat vol met de hoogtepunten van 2020!


Maar goed, de realiteit.
De meest gestelde vraag aan Greg en mij is deze: Hoe gaat het met jullie. En eerst konden we nog een glimlach opbrengen en zeggen, ach ja he, we gaan er gewoon weer voor! Maar tegenwoordig lukt het niet meer om het beleefde antwoord naar boven te halen. We moeten er bijna van huilen eigenlijk.
Dus hier komt ‘t antwoord. Het gaat niet lekker.
Het hakt er in. 

Eerst werden we aan het lijntje gehouden per twee weken zodat we niet wisten of we flexibel personeel moesten laten gaan of niet. Daarna wisten we voor een langere periode dat we dicht moesten maar mochten we niet teveel mensen laten gaan want anders heb je geen recht op subsidie. (en even los daarvan; ons personeel laten gaan! Hoe dan! Als we open mogen dan hebben we een acuut personeelstekort, wat bijvoorbeeld afgelopen zomer een enorme uitdaging was na de eerste lockdown, want horeca personeel bleef zitten waar ze zaten. Logisch ook)

Als tweede wordt er verwacht dat we alle onkosten hiervoor uit eigen zak gaan betalen. Tot een bepaald punt prima, maar als het uitzichtloos wordt gehouden, tot hoelang blijf je dan bijlenen en schrapen van al je bankrekeningen. Hoe diep maak je die put.

Veel mensen zeggen: Maar je krijgt toch subsidie?. Tja,helaas, tot nu toe is er nog niets van overgemaakt. En als je al een beetje omzet maakt, dan word je gekort in de subsidie. Daarbij hebben we 1 zaak die geen cijfers kan laten zien van het vorige jaar, aangezien die toen een andere eigenaar had, en dus krijgen we daar geen subsidie voor. Zo gaat dat blijkbaar.
Ach, en zo kunnen we eigenlijk nog wel doorgaan met alle oneerlijkheden. Het zijn er nogal wat. Feit is dat er bij ons om en nabij de 30.000 euro per maand zakelijk uitstroomt. En dat al drie maanden lang. Met weinig zicht op hulp van de overheid. En praten we met collega-ondernemers dan hebben ze het bijna allemaal even moeilijk.
Wat we moeten blijven betalen? Zakelijk; Huur panden, loonkosten personeel, aflossing, verzekeringen, gas water licht etc. En persoonlijk:, Hypotheek, boodschappen, gas water licht, verzekeringen etc. 
Probeer nu even in te denken dat je 0 of 10 procent van je inkomsten hebt voor 7 maanden lang en wel 90 of 100 procent van je kosten. Zijn er veel mensen/ondernemers die het op hun bankrekening hebben staan. Ik ken er niet veel.

Daarbij zijn ondernemers vaak trotse onafhankelijke mensen, Ze maken liever eerst alle bankrekeningen leeg, pakken daarna het geld van hun opgebouwde pensioen af, lenen er dan ook nog een enorm bedrag erbij, voordat ze er voor kiezen om het leed te willen delen. En we snappen dat helemaal. Wij doen het ook. Horeca is de plek voor ontspanning, en al helemaal niet voor politiek gedoe.

Dus ook ik dacht, we zitten deze lockdown uit, we houden onze mond erover en laten het drama wel even achter de schermen. Waarom delen, niemand zit er op te wachten. Maar jongens, zo zijn we niet getrouwd. Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. En ik ben een beetje klaar met de schijn ophouden. 

Oh en niet te vergeten, de moeizame financiën geven toch ook nog een terugslag op je mentale gesteldheid. We gaan door fases. Fases die je vast terug kan lezen in boekjes. Verslagenheid, boosheid, paniek, gelatenheid.  Helaas zat er niet een relaxte variant bij. 
En nu? Echt geen idee.
Op dit moment zitten we in de fase van terugvechten. Wat wel een grote uitdaging is om in die fase te blijven zitten zo zonder vooruitzichten. Maar we doen ons best.

Fijn om ons hart even te kunnen luchten. Het was nodig. Kunnen we nu weer door met delen wat we allemaal meemaken achter de schermen. Er zitten ook echt leuke dingen bij. Die heb ik bewaard voor de volgende blog. De hoogtepunten van 2020.

We houden jullie op de hoogte! Groetjes Helen

PS: Er vragen ook nog vaak mensen wat ze wel voor ons kunnen betekenen! Superlief! Je kan gewoon bij Honeypie eten of drinken to go meenemen op dit moment. Of lekker veel langskomen als we weer open mogen. Je kan tegoedbonnen kopen via deze nieuwe webwinkel. En onze Go Fund Me pagina hebben we ook nog maar niet dicht gegooid. Is nog steeds actief, want alle kleine beetjes helpen. En heb je niet de mogelijkheid om te helpen, of denk je: niet mijn probleem. Ook dan is dat allemaal even oke. We doen niet aan oordelen, en we vinden je nog net zo cool als daarvoor. Deze Blog is geschreven voor eventuele bewustwording voor mensen die geen idee hebben wat er bij de horeca gebeurt.  En dus ook omdat we graag openheid willen geven.
Zo, en dan nu weer door! 

5 reacties

  • Pffff tjonge, dat hakt er inderdaad in. En al lezend ging ik ook door een paar van die fases… hoezo, geen subsidie, hoezo nog niet gestort, hoezo doorbetalen, kan het allemaal niet wat liever.

    Ik duim en en hoop dat het goedkomt en geloof daat eigenlijk ook gewoon in, want jullie zijn bikkels! Met de lekkerste taartjes en de gezelligste plekken, dus volhouden hoor! We denken aan jullie. Kom snel wat lekkers halen!

    Hang in there! 💪❤️

    Brigitta
  • Alleen maar hartjes voor jullie!

    Lucy
  • Lieve mensen,
    Hoeveel pech kan een mens hebben. Corona treft ons allen maar sommige net iets meer of te veel en te vaak. Mijn hart breekt bij het zien van alle leed om mij heen, van mensen die nog in de bloei van hun leven staan en nu niet vooruitkomen. Achter de schermen zitten jullie niet stil, dat ken ik van jullie, maar dat de moed je in de schoenen zakt of misschien nog wel verder, daar kan ik me enkel een voorstelling van proberen te maken. Verschrikkelijk zwaar om dan positief te blijven en voorruit te kijken. Jullie creatieve geest van geven raakt uitgeput, begrijpelijk en volkomen normaal, omdat er niets voor terugkomt. Hopelijk wordt die balans snel hersteld en kunnen jullie weer, als kleurrijke mensen, deze provincie wat meer kleur geven. Ik wens jullie alle kracht, moed, doorzettingsvermogen, veerkracht, veel liefde en wijsheid om dit alles te kunnen doorstaan. Met een vaccin alleen zijn we er vrees ik voorlopig nog niet. Want naast de financiële schade krijgen we nog te maken met de psychische schade van deze crisis.
    We houden vol want er is geen andere keuze.
    In gedachten bij jullie.

    Tip:
    Mensen hebben in het afgelopen jaar last gehad van een soort “nestdrang” er werd veel opgeruimd en geordend. Hoe zou het zijn om die mensen spullen, met bijvoorbeeld een leuk verhaal, te laten veilen/verkopen via jullie webshop en een deel van de opbrengst te doneren aan jullie onderneming? Helen jij kan hier vast nog een veel leukere variatie op verzinnen …
    🍀🙏🏼💞

    Narriman
  • Lieve Greg en Helen,
    Jullie zijn absolute kanjers ❣️ en jullie prachtige teams ook!
    Mijn enige en grootste wens zou zijn dat jullie zsm weer open mogen.
    ,🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

    Marja
  • Als ik aan corona gedupeerde horecaondernemers denk zie ik eigenlijk steeds jullie voor me. Met de prachtige boerderij waar we zo graag komen waar jullie nóg iets prachtigers van maakte. En toen alles dicht. En weer open. En weer dicht. Een eerlijk en open verhaal, dank voor dat inzicht. Digitale knuffel en hopelijk tot snel

    Lilian

Laat een reactie achter